Подружжя фермерів Марія та Тарас Ложенки 14 квітня заснували Музей сиру в підвальному приміщенні житлового будинку на вул. Шовковичній, 50а, в центрі міста. Екскурсії проводять українською та англійською мовами. В програмі є дегустація та майстер-класи для дітей з ліплення сирних коників.
"Півтора століття тому українські сири мали шалений попит. Їх возили до французького Марселя. Швейцарці закуповували величезні головки й продавали у себе. Нашу сирну традицію вбили колгоспи", - розповідає Марія Ложенко. Площа закладу - 20 кв. м. Біля входу, замість стільців, лежать тюки сіна. На стендах викладена історія сироваріння в Україні. На стіні висить колекція сирних ножів з різних країн.
"Від звичайних відрізняються невеличкими зубцями. У колекції маємо експонати 1824-х і 1836-х . Купували їх в Україні, Європі, Росії. В Англії натрапили на три цікаві таїландські ножі з керамічними ручками у вигляді часнику, огірка, стручка гороху", - говорить Тарас Ложенко. Тримає широкого півметрового ножа, що нагадує пилку.
Посеред кімнати відвідувачі дегустують класичний німецький "Тельзітер", голландський "Гауда". Також сорти з мускатним горіхом, мигдалем, імбирем, абрикосом, бринзу. До них подають сухе біле вино, горіхи й мед п'яти сортів - імбирно-лимонний, ріпаковий, трюфельний, із різнотрав'я та з какао-бобами. Тарілки із сиром розкладені на двох дерев'яних столах, підвішених до стелі ланцюгами.
читать дальше
"Півтора століття тому українські сири мали шалений попит. Їх возили до французького Марселя. Швейцарці закуповували величезні головки й продавали у себе. Нашу сирну традицію вбили колгоспи", - розповідає Марія Ложенко. Площа закладу - 20 кв. м. Біля входу, замість стільців, лежать тюки сіна. На стендах викладена історія сироваріння в Україні. На стіні висить колекція сирних ножів з різних країн.
"Від звичайних відрізняються невеличкими зубцями. У колекції маємо експонати 1824-х і 1836-х . Купували їх в Україні, Європі, Росії. В Англії натрапили на три цікаві таїландські ножі з керамічними ручками у вигляді часнику, огірка, стручка гороху", - говорить Тарас Ложенко. Тримає широкого півметрового ножа, що нагадує пилку.
Посеред кімнати відвідувачі дегустують класичний німецький "Тельзітер", голландський "Гауда". Також сорти з мускатним горіхом, мигдалем, імбирем, абрикосом, бринзу. До них подають сухе біле вино, горіхи й мед п'яти сортів - імбирно-лимонний, ріпаковий, трюфельний, із різнотрав'я та з какао-бобами. Тарілки із сиром розкладені на двох дерев'яних столах, підвішених до стелі ланцюгами.
читать дальше
только жаль нету расценок на посещение-экскурсии...
Facebook
Сайт
отличная идея